"Szentpétervár, Központi Vasúti Múzeum"

Szentpétervári kiruccanásom sajnos feltartóztathatatlanul közeledett a végéhez. Ezért legfőbb ideje volt - 2004.07.13-án - felkeresni egy újabb "kötelező" helyszínt, a Központi Vasúti Múzeumot, amelynek szabadtéri kiállítását korábban már végigmustráltuk.

Irány tehát a Szadovaja 50., előbb azonban vessünk egy pillantást a közelben található, világos színű épületre. A Vasúti Mérnökképző Intézetről van szó, nevezzük röviden csak Vasúti Egyetemnek. Hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a Vontatási Egységek közül a TCs7, TCs8, TCs14, TCs20-assal, vagyis a jövő mérnökei idejekorán a saját bőrükön tapasztalhatják meg a vasút "sűrűjét"...

A Vasúti Egyetem eredeti (hagyománytiszteletből máig használt) nevében "összeköttetési utak" szerepel, nem vasút. Ugyanezt a kifejezést találjuk a Vasúti Minisztérium nevében is. Ennek magyarázata, hogy eredetileg a közút és a hajózás is ide tartozott, majd fokozatosan, a XX. század fordulója környékén kiváltak. Az egyetem 1810-ben kezdte meg tevékenységét, de még nem ebben az épületben, hanem ferdén a háta mögött, a Fontanka csatorna partján. Ide 1823-ban költöztek be.

A következő képen célpontunk főbejárata, az egyetemtől ötpercnyi sétára.

A múzeumot az egyetem alapította 1813-ban, akkor még mint modell-helyiséget, amelyet a modellek természetesen lassacskán kinőttek. A jelenlegi épület első üteme 1902-ben készült el P. Sz. Kupinszkij tervei alapján, majd a következő években kibővítették két szárnnyal. A hajósokkal-hidasokkal, közutasokkal a "válás" jobban elhúzódott, mint az egyetemnél, amit a modellek is megsínylettek. A polgárháború éveiben számos kiállítási tárgy elpusztult vagy megsérült. A II. Világháborúban ezzel szemben az evakuálás eredményes és teljes volt, ám az üres épület őrzését ellátó dolgozók közül ketten sajnos éhenhaltak a blokád napjai alatt.

A múzeum tulajdonát ma 50 ezer kiállítási tárgy képezi, melyek egy része nem látható, konzervált - ugyanis a kezdetek problémája visszaköszönt: az épületet határozottan kinőtték...

A belépődíj és a fotójegy megváltása után irány oda fel a lépcsőn. Kétoldalt máris néhány makett fogad, az egyiket majd a végén közelebbről megmutatom. A SzU térkép alatt a falban diorámák találhatók, azokra is kifelé menet vetünk egy-egy pillantást.

Előre elnézést kell kérjek a fotók minőségéért. Sajnos a fényviszonyok kellőképpen "beltériek", pirinyó Pentax Optio-m vakuja pedig nem a hatótávolságáról híres. Ígyhát maradt az utólagos világosítás, ami javított a helyzeten, a képek zajosságával azonban természetszerűleg sokat nem lehetett kezdeni.

Ezúttal időrendben haladtam teremről teremre - elsőként a vasút kezdeteihez érkeztem. Ha az előző képet nézzük, ez a lépcsőforduló után baloldalt található.

Sajátságos kitérő részletének működő modellje. A kiállítási tárgyak érdekessége, hogy nem kevés közülük egyidős vagy közel egyidős az eredetijével, sokuk teljeskörűen vagy szemléltető eszköz-szerűen, működőképes.

Az első orosz gőzmozdony 1:2 méretarányú, egykor működőképes modellje. Az eredetit Cserepanov-ék (apa és fia) építették 1833-1834-ben Nyizsnyij Tagil-ban ipari célokra. A modell ugyanitt készült 1839-ben, a múzeumban 1904. óta található meg.
A Carszkoje Szelo-i vasút (Szentpétervár - Carszkoje Szelo - Pavlovszk) egyik gőzmozdonyának, a "Provornij"-nak a hasonmása 1:4 arányban, épült 1839-ben, két évvel fiatalabb az eredetijénél. A modell elvileg ma is működőképes, bár ezt a képességét egy ideje nem próbálták...

A valódi mozdony 1:1 méretarányú makettjét megtaláljuk Novoszibirszk állomáson, ahol a múzeum anyaga átvészelte a II. Világháborút.

Jefim Alekszejevics és Miron Jefimovics Cserepanov, az első orosz gőzmozdony építői olajfestményen.
A következő teremben különféle vasúti hidak makettjei találhatók, a "Bajkál" nevű jégtörő-komphajó, és egy 425 éves, 2 méter átmérőjű vörösfenyőből vágott szelet a Transszib építőitől, sok szeretettel...

Ízelítőül a Transszib egyik hídja.

Visszafordulunk és átmegyünk a másik épületszárnyba. Útközben sok látnivaló akad, elsősorban tablók, térképek, kisebb makettek (pl. egy vitrinben különféle páncélvonatok). Útbaejtjük ezt a váltóbotos bizber egységet is.
Meglehetősen nagy terem foglalkozik különféle pályás vonatkozásokkal.

Barikin-Korjagin rendszerű rézsű- és szabványárok-alakító ill. -korrekciós gép makettje, 1:20. 1934-től alkalmazták. Csavarkapoccsal rendelkezik - ebben az időszakban a járművek egy részén még nem volt központi vonókészülék.

Tablók, szemléltető anyagok sinekről, faaljakról és ágyazatról. Utóbbiak számos megjelenési formája között megtaláljuk a tengermelléki iparvágányokban, egyes állomási vágányokban használatos kagylóhéjat, emellett az igen jó tulajdonságokkal bíró, ám sajnos rákkeltőnek bizonyult azbesztrostot is.
Sinek fajtái. Sajnos ma már "működő" R43-ast nem túl egyszerű találni (kisebbeket pláne), a tablón pedig még nem szerepel a "nehéztüzérség", vagyis az R75.
Faaljak fajtái és jellemző méreteik.
Sínleerősítéseket bemutató szemléltető eszközök (1:2). Balról jobbra: eredeti RN (ennek másolata a ZsB, orosz módosítása a ZsBR), alátétlemez nélküli GEO kengyeles megoldás, ékes-bordás alátétlemezes GEO. (Ebben a formájában ma már egyiket sem alkalmazzák.)
UK-25 Platov daru (az első változatok közül) kiszolgáló kocsikkal és vágánymezőkkel. Szemléltető eszköz-szinten működőképes.
Háromrotoros hómarógép - alkalmas a géptér és a rotorforgatás szemléltetésére.
Sínhibákkal és kimutatási módozataikkal foglalkozó sarok.
Jelzéseket bemutató vitrinek, az 1970-es évek állapota szerint.

Az első...

...és a második vitrin. (A korábbi képes beszámolók során egyik-másikat ismertettem "élőben" is.)
Alagútépítés szemléltetése.
Gurítódomb működését bemutató modell. 1937-ben épült, Szentpétervár Moszkvai Rendező déli gurítóját demonstrálja az akkori állapotában. Majdnem ugyanebből a szögből láthatjuk a mai állapotot az előző képes riport anyagában.

A múzeumban előre meghirdetett időpontokban csoportos "idegenvezetés" történik, a vezető (aki nemegyszer az egyetem hallgatója) itt megmutatja a gurítást, közben röviden elmagyarázza a vendégeknek a rendezőpályaudvar működését.
Korhűen, a tolatómozdony gőzmozdonyt formáz - a 70-es, 80-as években használtak egy TEM2-est is, amelyet én persze sokkal jobban szerettem, de tény, hogy nem ide való...

"Harapófogó-elvű", tömegfüggés nélküli pneumatikus vágányfék (50 típusú) működő modellje...
...és még egy - régebbi konstrukció, vízszintesen elhelyezett hengerekkel.
Alakjelzők, bizber elemek. Az innen balra nyíló teremben a fal mentén, U alakban vasúti pálya található, amelyen - ugyancsak az "idegenvezető" által - bemutatásra kerülnek a különféle biztosítóberendezés típusok egy elővárosi villamos motorvonat modell "aktív" részvételével. A vonal olyan, mint az állatorvosi ló: az első állomásközben állomástávolságú közlekedés van, aztán ez állomásról állomásra a térközbiztosítás módozatain keresztül eljut a KÖFI-ig.
Egyenesen továbbsétálva, jönnek a járművek - alapvetően a polgárháború utáni időszak gőzmozdonyai. Kivéve a képen látható, kissé korábbi 293-ast, amelynek eredetije ott aszalódik a Finnországi pu-n az üvegbúra alatt. (A mozdony 1900-ban épült Baldwin-éknál, 1913-ban került Finnországba.) Mint már tudjuk a néhány nappal korábbi beszámoló alapján, ezt a szegény gépet azért kellett közszemlére tenni, mert egy Uljanov nevű utazott rajta mindenféle engedélyek nélkül, fűtőnek adva ki magát. (Hogy ki lapátolt ott valójában, na az egy izgalmas kérdés lenne...)

A szomszéd vitrinben az Szu sorozat egy 1925-ös, korai példányának makettje - sajnos nem a legjobb minőségben. Szintén sajnálatos, hogy a korai Szu-kból nemcsak jól kidolgozott modell, de eredeti gép sem maradt fenn: a szabadtéri kiállításon látható Szu 253-15 a sorozat végéről való, és jelentősen eltér a kezdeti változatoktól.

"Az a bizonyos" kolomnai P38.
A megépült 4 gépet (1954-1955.) üzemszerűen végülis nem használták, amivel - lássuk be - a pálya és a jármű egyaránt jól járt. Hogy a megépítésüket mennyire indokolták vasútüzemi vagy politikai okok, azon lehet vitatkozni, de Kolomna "stílusát" (ma úgy mondanánk: agresszív üzletpolitika) ismerve, nem kis részben a "mi mindent tudunk, tessék minket jól megjegyezni" is vastagon jelen lehetett az indokok között...
Továbbugorva az időben: csapágytok kettős rugalmas csuklókarral egy N60-asból (VL60 prototípusa), 1:2 méretarányban.
TE2 makettje, 1:10. A dízel- és villamosmozdonyokról sok 1:10 makett létezik, változó minőségben, de némelyik igen figyelemreméltó. Dokumentálási szempontból pedig szinte mindegyik az (hamarosan példákat látunk arra, miért is).
Harkovi, azaz "eredeti-orrú" TE3, érdekes festéssel. Valószínűleg a gyári "bemutató" festések egyike lehetett, ehhez képest viszont érdekes a viszonylag magas pályaszám (030).
A TE10 prototípusa.

Ezek a makettek nem "hazudnak", ilyen vagy olyan áttételekkel, de eddig még mindig "jogosnak" találtam azt, amit bemutattak. Az eredeti gép 1959-es, de ha rápillantunk a forgóvázára, két fékhengert látunk ott, nem egyet. Márpedig ennek a forgóváz konstrukciónak eredetileg egy-egy fékhengere van oldalanként, és a rudazat egyoldali tuskós fékezést tesz lehetővé - az így biztosított megfékezettség ugyanis egy SZD/RZD tehervonati mozdonyra, elegendő.
Kétoldali fékezés - lásd export M62 - úgy lett ebből, hogy a három féktuskót "besűrítették" másfél tengelyre és megkettőzték. Ahogy itt látjuk, a képen. Luganszk az M62 fejlesztése elhúzódásásának okai között a fékrendszer módosítását, többek között a fékrudazat áttervezését jelölte meg. A bökkenő csak az, hogy a munkát előtte 5 évvel már elvégezték... Mondani persze sokmindent lehet, főként olyanoknak, akik nem ismerik az előzményeket...

TEP60 korai példánya, még teljesen más hangtompítóval, gőzfejlesztővel és szemléltetés céljaira "kibontott" géptérrel. A szokatlan szineken nem kell megütközni, mai napig "divat" zöldre festeni néhány területen.
Igen-igen korai TEM2, ugyancsak géptér-megfigyelési lehetőséggel ellátva.
A gázturbinás, hidraulikus erőátvitelű, luganszki GT101-001. Alaposan feladja a leckét, hiszen az embléma az elején majdnem olyan, mint a régi Ljugyinovo-i. De csak majdnem. Valamint Rakov szerint GT101-01 volt a Ljgov fűtőházába állomásított gép pályaszáma. Igaz, de a megépítésekor 001. Azonkívül, a valóságban csak egy szekciója épült meg. Ámde a második szekció elkészítése az első próbázás-sorozatot követő gázturbina módosításkor (1962.) komolyan felmerült a projektben résztvevő kutatóintézetek, ill. az ügynek megnyert állami szervek részéről. Csakhogy: ez az időszak már egybeesett a TG102-es, majd az M62-es fejlesztésével, közben a 2TE10l sorozatgyárásával, így lekerült a napirendről. 1971-ben pedig a gázturbinás vasúti járművekre irányuló munkálatokat teljesen leállították.
A makett ennek megfelelően egy már "lezsírozottnak" hitt vágyat tükröz, amely vágy megbukott mások vágyain...
2D100 motort (TE3 erőforrása) bemutató szemléltetőeszköz.
TE3 kontrollere, ugyancsak szemléltetőeszközként.
VL22m makett, amely nem túl igényesen kidolgozott, viszont valamilyen rejtélyes oknál fogva az üvegkalitka alatt is porosodik. Az azért jól látszik rajta, hogy a "krómacél 50-es években" készült. Festése abszolút rendhagyó, de ne feledjük: valamivel későbbi a makett, mint az eredetije, és ezekben az időkben lépett színre az import F sorozat, egy rövid villanykék-divatot előidézve.
VL8, ugyancsak kék szinekben. Illetve miket is írok, dehogy VL8: N8. Az pedig még feltűnőbb, hogy "N-8-000" a pályaszáma. Ezzel azt akarták hangsúlyozni, hogy nem létező gépről, hanem dizájntervről mintáztak makettet. A furcsa "N-8" írásmód később megváltozott, azután rendeletileg lett minden tehervonati villamosmozdony betűjele "VL", Vlagyimir Lenin emlékére. (Ehhez képest I. I. Kantor: "A pálya hossz-szelvénye és a vasúti vontatás" könyvének (Moszkva, Transzport kiadó, 1984.) belső borítóján alig feltűnően ott vigyorog N8-035...)
A kiállítási tárgyak mennyiségének és az épület szűkösségének viszonya: egy pár VL8 forgóváz a fűtőtest alatt. Viszonylag igényesen kidolgozott, és valószínűleg szándékos, hogy csak az egyik tengelynél van bekötve a vontatómotor (így a többinél látszik a nagyfogaskerék, és jobban nyomonkövethető a fékrudazat).
VL10-001, amely a sorozatgépektől jelentős mértékben eltér: más a homlokkialakítás, más a tetőberendezések elhelyezkedése, más a futómű - hogy csak a legszembetűnőbbeket említsük. Ha ehhez hozzávesszük a Rakov-féle mozdonyenciklopédiában található (rossz minőségű és ügyetlenül retusált) képet a VL10-009-esről, kapunk még egy harmadikfajta mozdonyt.

1961-ben Tbilisziben megépült a T8-001 prototípus, majd 1962-ben a T8-002 és a már kissé eltérő T8-003. A 004 ... 018 közötti gépek szekrényét Luganszk gyártotta, ezek (mint a 009-es) főkerete, vezetőfülke kialakítása a 2TE10l bázisán történt. Az ezutáni példányok járműszerkezete újfent megváltozott, a novocserkasszki VL80k-val lett egységesítve.
A 009-es kapta először a VL80k-023-assal egységesített, a maiaknak megfelelő szerkezetű forgóvázakat (de még eltérő forgóváz-szekrénykapcsolattal).

A VL10 egy olyan sorozat, amelynek első valóban sorozatpéldánya a 021-es (1967-es gyártású). A T8-001 ... -003 1963-ban kapta a VL10 jelet (ekkor készült a makett is). A történet folytatását majd lássuk a VL80-asnál...

ER10-001, a maketten leírva "ER-10-001" (lásd még: "N-8-000"). Ehhez csak apró adalék, hogy pl. az ER2 sok esetben "ER2"-ként szerepel a járműveken...

A vezetőállásos motorkocsi és a mellék éppen elég a demonstrációhoz, hiszen az ER6-ER10-ER22 irányvonal jellegzetessége az M+P+P+M egység - szemben a nagyszámban elterjedt ER2, ER9 és változataik "legózható" összeállításmódjával.

A VL10 történetének folytatása: VL80-001, amely sorozat-önmagához egyáltalán nem hasonlít, de a VL10-001-eshez nagyon is.

A VL80 története 1958-ban kezdődik, a tervezésével. 1961-ben készült el a prototípus, N8O-001 jellel, majd még ugyanebben az évben legyártották a 002-est és 003-ast. Ezek - a NEVZ eredeti terveivel ellentétben, a Vasúti Minisztérium Műszaki Tanácsának nyomására - primeroldali feszültségszabályozással rendelkeztek, az F sorozat mintájára. Az 1962. évben épült még két gép, az N81-001 és N81-002, már szekunderoldali szabályozással és a VL60-hoz visszanyúló, a véglegest közelítő szekrénykialakítással. (N8O-ból úgy lett N81, hogy az "O"-t átértelmezték "0"-nak, N80 után pedig logikusan N81 jött.) A két N81-es 1963-tól VL80-004 és -005 pályaszámot kapott, a három N8O (ekkor már N80) értelemszerűen VL80-001 ... -003 lett; ám az ő esetükben a primeroldali szabályozásra utalóan, egy "v" került a felső indexbe, azaz VL80v alváltozatnak nevezték el. De nem azonnal! A makett az 1963-as évnek pontosan ezt az "átmeneti" állapotú időszakát kapta el, ígyhát a "VL80-001" nagyon is jogos.

És hogy miért alakult át olyannyira az egyenfeszültségű VL10 és a váltakozófeszültségű VL80?
Először kialakításra került a VL80-ashoz egy új szekrény és egy új forgóváz. A VL10-est - nagyon helyesen - ezzel egységesítve tervezték meg. Arról azonban "nem volt szó", hogy Tbiliszi sem szekrényt, sem forgóvázat nem fog gyártani, csupán összeszerel - márpedig sajnos ez vált valósággá. Novocserkasszk el volt foglalva a maga projektjeivel, Tbiliszi ezért Luganszkhoz fordult; csakhogy az elképzelés nem bizonyult életszerűnek (és Luganszk sem valószínű, hogy be tudta volna vállalni a nagy darabszámú "terven felüli" gyártást - főként a jól ismert és kritikus, 1965-ös év környékén). Maradt a "novocserkasszki figura", de ehhez olyan megoldást kellett találni, amely elviselhető(bb) többletterhelést okoz. Így gyártásba vették azt a szekrényt és azt a forgóvázat, amelynek közös elemei voltak a még bőven futó VL60-assal. Tehát 1958/1961-hez képest 1966/1967-ben újból megvalósult az egységesítés, csak már más alapokon...

VL85-005 (járműszerkezetileg az egyenfeszültségű VL15-össel párhuzamos), ezúttal minden sallang nélkül. Nem túl szép makett, gyári festéssel.

A perzsaszőnyeg a padlón figyelemreméltó, hiszen a VL85 makettje 4,5 m hosszú, mögötte az ER10 két kocsija közel ugyanennyi.

Újabb "besuvasztott" forgóváz, egy rigai villamos motorvonat motorkocsijáé, vontatómotorok nélkül.
A következő, egyúttal utolsó termet a kocsiknak szentelték. 4 tengelyes fedett kocsi a 30-as évekből.
Turista-kilátókocsi, mögötte-felette különböző vasutas egyenruhákat mutatnak be. A kocsiból valóban épült néhány a 70-es évek legvégén, magam is láttam ilyet vonatba sorozva. Jelenlegi sorsukról nem találtam adatot.
1957-ben készült, magas komfortfokozatú hálókocsi részlete, 1:1 méretarányban. Sajnos bent teljesen sötét van, ahhoz a gépem vakuja nagyon kevés lett volna. A belsőtér (folyosórészlet és két kétszemélyes hálófülke) igényesen, bár - talán - kissé dagályosan kidolgozott.
Központi vonókészülék működését bemutató eszköz, a bal oldali, mozgatható elem hátoldalán egy csavarkapoccsal. (Az "idegenvezető" itt bemutatja a központi vonókészülék működését, elmondja, hogy a csavarkapocs üzemeltetésének milyen hátrányai voltak (vontatás, munkavédelem), amíg azt használták. A jelenlegi megoldás hátrányairól - mert azért azok is vannak - "természetesen" nem szól...)

A csavarkapcson megfigyelhető, alumínium vécélánc-darab rendeltetése nem teljesen világos (a múzeum személyzete számára sem)...

Jégtöltésű 4 tengelyes hűtőkocsi. Az ezzel analóg konstrukciókat 1965-ig gyártották.
Négytengelyes, kengyeles lefogású cementszállító tartálykocsi, bepillantást engedve a tartály belsejébe.
Nyolctengelyes tartálykocsi egyik változata - mellette, a kép látószögén kívül, van egy másik konstrukció is. (Ottjártamkor a teremőr - idős hölgy - óvatosan portalanította egy tollseprővel. Vajon milyen hatással lehet rá a terem "beltartalma", ahol a napjait eltölti?)
Diamond-jellegű teherkocsi forgóváz, ugyancsak a fűtőtesttel kötött szoros barátságot. Ez még egy korai változat, vegyes rugózással, siklócsapágyakkal.

A bal felső sarokban személykocsi ágytok.

A szőnyeg szélén... Ezt a forgóváztípust az 50-es években alkalmazták személykocsikhoz, később egy módosított változatát (görgőscsapágyakkal, rövidebb tengelytávval) pedig a hűtőkocsikhoz.
A hálókocsihoz tartozó gyári tábla.
Nagysebességű járműveket és áramvonalas test-tanulmányokat bemutató asztal. Sajnos a kidolgozás hagy maga után kívánnivalókat - de tudni kell, hogy ez lelkes, fiatal amatőrök keze munkája.
Kifelé menet, a pályás teremben még vessünk egy pillantást erre a 20-as évekbeli ágyazatos gépláncra. Részletes kidolgozás, és persze korhűen, csavarkapoccsal.
A Platov-daru közelebbről.
Ha jól sejtem, ez egy jelfogóállvány, a beledugaszolt jelfogókkal.
A bejárati lépcsőforduló hat diorámája.
Az elsőn egy kombiterminál 1973-ból...
...a másodikon személypályaudvar ugyancsak 1973-ból (figyeljük meg, mi is van a TEP60-asos személyvonattól balra: bizony egy TG102!)...
...pályaépítés Platov daruval...
....pályaépítés kicsit régebben, 1880. magasságában, kicsit kevésbé termelékeny és vidám módszerekkel...
...pályaudvar az 1800-as évek végéről...
....szétbombázott állomás térsége a II. Világháborúból...
...teherpályaudvar rakodója a XIX. sz. végén.
És ahogy ígértem: a lépcső két oldalán álló makettek egyike, amely igen érdekes módon lágyjelet visel betűjelként, de még csak nem is hasonlít a szabadtéri kiállítás "lágyjeléhez". (Szertartályos ipari gőzmozdony, 30-as évek.)

A múzeum épületének oldalában kis parkot találunk tavacskával - neve Juszupov park, a távoli végében az egykori Juszupov-palotával, azaz a Vasúti Egyetem első épületével. Itt kifújhatjuk magunkat a látottak után, és sorravehetjük, hogy mit nem vettünk észre... :)))

A múzeum hivatalos honlapjának címe: http://www.railroad.ru/cmrt

Vissza a főlapra