Royal Hungarian miniOrient, harmadik rész

 

Másnap - augusztus 25-én, pénteken - reggel folytatódott a városnézés: a római kori víztározót (Ciszterna) muszáj volt megörökítenem néhány felvételen, ha már állványt és távkioldót is csomagoltam a hátizsákomba...
Kiscsoportos foglalkozás keretében - némi Topkapi-környéki sétálgatás után - meglátogattuk az ázsiai pályaudvart, de ehhez hajóra kellett szállnunk, ugyanis a két Boszporusz-híd valamelyikén átjutni körülbelül félnapos programot jelent. A hajókikötőhöz menet pillantást vethettünk Sirkeci tároló felőli végére (a part a kép látószögén kívül, jobbra esik). A négy tároló csonka mögött 3+2+2 állásos szín zárja a területet. A bal oldali két E14000-es villamos motorvonat hátában egy-egy hattengelyes E43000 mozdony áll, amelyek érdekes villanygépek (Toshiba-Tülomsas gyártmányok, 1987-ből), de sajnos úgy kellett elmennem Isztanbulból, hogy egyet sem sikerült lefotóznom közülük...
Húszperces hajókázás végén máris egy másik kontinensen találjuk magunkat, Haydarpasa pályaudvar épülete előtt, a kiállított, 23004-es pályaszámú gőzmozdonynál. Odabent, a vágányok végében a modern Törökország megteremtésében emblematikus szerepet vállalt Mustafa Kemal (Atatürk) mondását vésték kőbe - természetesen Sirkeci sem maradhatott kőbevésett mondás nélkül, ahogy azt az előző nap már észrevehettük.
A felvételi épület belső terei önmagukért beszélnek... Rend és tisztaság uralkodik a környéken - akárcsak az európai pályaudvaron -, de ez a rend talán annak is köszönhető, hogy nincs nagy utasforgalom. Végpont felé nézve itt baloldalt helyezkednek el az elővárosi vágányok - peronzárral elkerítve -, jobboldalt a távolsági vonatok érkeznek és indulnak. Az állomási vágányok faaljasak illetve betonaljasak, GEO sínleerősítéssel. A felsővezeték egyszerű felfüggesztésű, keresztmezős. (Megjegyzem, a keresztmezős megoldás a kisállomásokon is jellemzőbb a keretállásosnál.) A vágánypárok között négy SK+35 magasságú, perontetős széles szigetperont építettek.
A váltókörzet felett enyhe ívben fut a Kadiköy-Haydarpasa Rihtim Caddesi beton felüljárója. Pont jókor jár vonatra az E52512 pályaszámú Koncar villanygép. A távolabb álló elővárosi szerelvény vonalában ágazik el a tengeri kapcsolat - konténerterminál, kompkikötő - felé tartó vágánycsoport. A háttérben található fűtőház mögött fordul vissza a pályaudvar két oldala közötti összeköttetést biztosító hurokvágány.
Két távolsági vonat áll a szomszédos vágányokon, az egyiket épp takarítják. Vegyesen ülőkocsik, kusettek (köztük 1.o., pl. 50-13-as középszámú Acm), hálókocsik alkotják az Ankara, Konya, Tatvan állomásokig közlekedő szerelvényeket. Ankara, Haydarpasa állomásítású, Knorr KE fékes, 26,4 méter hosszú kocsikat látok. 120-asnál nem magasabb max. sebességről árulkodnak a felirataik, ehhez képest meglehetősen trendi, a 120-nál jóval többre alkalmas forgóvázakon (pl. Y-32 változat) nyugszanak. Akad ellenpélda is: a képen látható poggyászkocsi futóműve igazán konzervatív szabású, ritka darab.
A fejpályaudvart követően a nyíltvonal egészen Arifye állomásig (Izmit-től keletre) kétvágányú, Ankaráig 25 kV~ feszültségnemmel villamosított. Az egységnyi területre eső vasútvonal-mennyiség az ázsiai országrészen sem több az európainál. Villamosított vasutat még Izmir környékén találunk (elővárosi vonatok miatt), valamint villanygépeket használnak a Földközi-tenger északkeleti csúcsától az Eufrátesz felső folyásánál fekvő, Divrigi állomáshoz vezető vonalon. Nagyívű projektekben az ázsiai oldalon sincs hiány, példának okáért az Isztanbul-Ankara vasútvonalat illetően is 250 km/h sebességekről beszélnek.
A pályaudvar előtti tér kiterjedésének a víz szab határt, nem teszi lehetővé a teljes épület befogását. Ehhez újfent hajóra kell szállni - onnan mindjárt egyszerűbb dolgunk van.
A kikötő vasúti kapcsolattal rendelkezik Haydarpasa felé - például, mert az európai pályaudvarról vagy a tengerről komppal érkező szerelvényeket, kocsikat is valahol partra kell tenni -, azonban az intermodális forgalom nagyobbrészt vízi-közúti relációban dominál.
Az ázsiai pályaudvar után ismét az Eminönü városrészben fekvő, európai Sirkeci mellett állunk. Épülete kevésbé impozáns és elhelyezkedése folytán kevésbé fotózható, mint testvére a túloldalon. Kötelező gőzmozdony itt is akad, a 2251 pályaszámú (1874-es Krauss gyártmány).
A továbbiakban a társaság leginkább a bazárban múlatta az időt, én körülbelül negyedóráig bírtam. Amikor az egyik árusnak öt percen keresztül kellett értésére adnom, hogy nem akarok tőle bőrkabátot venni (és mást sem), inkább kiszédelegtem a zsibvásár-kolosszusból. Közben elgondolkoztam azon, hogy itt bizony mindenképpen értelme volt már sokszáz évvel ezelőtt az államiságnak. Hiszen ha visszamegyünk az időben és a bazárt egy kissé konvertáljuk értelmes árukat felvonultató hellyé, ahol használati tárgyak cserélnek gazdát, valamint emberi kapcsolatok szövődnek, világossá válik, hogy ez a terület igen sok embernek igen fontos volt, hosszú időn át. És ez az igen sok ember a saját jól felfogott érdekében hajlandó volt pénzt-értéket áldozni annak, aki ezt a helyet biztosítani, megvédeni volt képes, azaz garantálta, hogy itt holnap is lesz áru - vagy kereslet az árura -, holnap is lesz lehetőség emberi kapcsolatok építésére. A sok-sok ember maga fölé emelte a védelmet biztosítót, felnézett rá. Ez a gondolatmenet itt, a bazár oldalában szinte kínálja magát. Nem úgy, mint egy puszta közepén legelésző tehéncsorda mellett ücsörögve - onnan nézve az állam szerepe jóval kevésbé természetes.
A bazártól átvágtam a part felé, a vasút mellett ért el a soronkövetkező imaidő. A girbegurba, lejtős utca végén egyszercsak feltűnt a sok minaret egyike, épp hangszórómagasságból kaptam arcomba a müezzin énekét. (Tudvalevőleg a hangszóróból a mű-ezzin szól, az igazi ezzin pedig az élőhangos hívőtájékoztató berendezés.) A szomszédos utcából török férfi közeledett, imbolygó járással. Ez még nem volt elég, mert lehúzta a sliccét, majd a kihalt utcácska végében, egy bokros területre kezdte végezni a dolgát - a minarettől pár méterre, miközben a müezzin szorgalmasan üvöltött a hangszóróból. Az illető helyett reméltem, hogy Allah most nem néz ide...
Ezután elindultam a parton, olyan helyet keresve, ahol valami vonali fotó-féleséget tudok elkövetni. Mivel a vasút végig a part szintje felett halad, kétoldalt kerítéssel övezve, ilyen hely maximum úgy adódik, ha az ember felmászik valamelyik várfal-részre: na, ezt nem vállaltam, de valószínűleg a környékbelieknek sem tetszett volna. Ígyhát kénytelen voltam felgyalogolni egészen a Topkapi északi csücskéhez, ahol a domb kissé meredekebbé válik, ezért a vasút rövid szakaszon bevágásban halad. Itt már valamennyire belátható a vonal a kerítés mellől, csakhogy a Nap időközben a domb szintje alá ért. Így jártam... Na nem baj, sétáltam egy kiadósat a tengerparton - a horgászok közül sokan megjelölik a helyüket a kövek között, sőt, többen kisebb-nagyobb építményeket eszkábálnak mindenféle alkalmi építőanyagokból. Amíg a soronkövetkező elővárosit vártam a kerítésnél, időnként odapillantottam a nagyforgalmú útkereszteződésben tevékenykedő közlekedési rendőrre. A délutáni csúcsforgalom tetőzött, a rendőr pedig amolyan közlekedési lámpa-rásegítőként, próbált rendet tenni az autóáradatban. Ez heves geszikulálással, folyamatos sípolással, rövid vágtákkal sikerült úgy-ahogy. Amit az illető produkált a harmincöt fokos melegben, azt közönséges földi halandó talán tíz percig bírná - oxigénsátras rásegítéssel...
Estére véget ért a muri, a társaság fokozatosan összegyűlt Sirkeci pályaudvar környékén. Utolsó török líráinkat fél szatyornyi birkafaggyú-ízű baklavára költöttük (valószínűleg növényi olaj helyett használtak birkazsírt - így különben is stílusosabb...), majd irány a vonatunk.
A vonat összeállítása hátulról: 51 52 70-30 507 (bolgár háló, Isztanbul-Szófia), 51 52 59-40 664 (bolgár kusett, Isztanbul-Szófia), 51 75 70-40 004 (török, Isztanbul-Belgrád), 51 55 43-80 011 (magyar kusett, Isztanbul-Bukarest), 50 53 71-31 012 (román háló, Isztanbul-Bukarest), 51 75 50-40 018 (török kusett, Isztanbul-Bukarest, Bospor Express felirattal). Élükön az E52519-es gép áll. A járműszerkezetileg a MÁV M32-esre emlékeztető, DH7008-as tolatómozdony leveszi a villanygépet, rátolja a két tároló csonka egyikén álló kocsijaink élére, majd az egészet kihúzza és rázárja az előbb felsorolt járművekre. A hidraulikus gép Tülomsas gyártmány Cummins motorral, 1994-ből. Üzemkészsége nem tűnik különösebben jónak: 2005. végén a tizennyolc beszerzett járműből tíz működött.
Megjelenik a Bo'Bo'Bo' tengelyelrendezésű, japán-török koprodukcióban készült, E43033-as villanygép, de mire előveszem az állványt, másutt akad dolga. Két szélső forgóvázánál ferde vonórudas a vonőerőátadás, a rudakat szokatlan módon a forgóvázkeret oldaláról, vagyis kívül vezették fel a főkerethez. (Kígyózásgátló kikötőrúdnak is nézhetnénk, de mégse...) Maximális üzemi sebessége 90 km/h, állandó teljesítménye a hat TC ellenére csupán 3180 kW. Ebből a járműből negyvenöt darabot szerzett be a TCDD, harminckilenc működik. Az arány lényegesen jobb, mint az E525-ösök 21 mozdonyából felmutatott, 11 működő. Ha hozzászámoljuk a Munkaközösség E40000 - Szilivel rokon - sorozatának három munkaképes példányát, összességében a villamosmozdonyok mennyisége még a villamosított vonalhossz arányában is kevés.
A Kapikule állomásig 81032-es számon szereplő Balkan gyorsvonatunk +3-mal indul, 22:03-kor. Az étkezőkocsiban ültünk, amikor - valahol Ömerli magasságában - a vonathoz dobott kő csattant hatalmasat a kocsi oldalfalán, két ablak között. Dobáló gyerekeket odaúton is láttam Lüleburgaz előtt, de azok inkább csak jelképesen tevékenykedtek, köveik jóval a vasút előtt hullottak a porba.
Kapikule állomáson a határőrizeti szervek ismét leparancsolták a társaságot a vonatról. Ezúttal ráadásul a szigetperon mellé, a harmadik vágányra érkeztünk, így a hálóinges-pizsamás különítmény hamarjában felkapott fürdőköpenyekkel és melegítőfelsőkkel szinesítve bukdácsolt át a sineken, szombat hajnali 3:40-kor - az aluljáróba a francnak se volt kedve lelépcsőzni. Bizony a hajnali ébredés után az SK+35-ös peronok meglehetősen magasak tudnak lenni...
Szvilengrad felől DE24000-essel tehervonat érkezik, majd bolgár háló és kusett, magyar kusett, román háló, török kusett összeállításban 4:15-kor (115 perc késéssel) beesik a páratlan Balkan. 06 096 pályaszámú Sulzer-je körüljár és vonatunk élére áll - Plovdivig élvezzük majd szolgáltatásait. 46 perc késéssel, 4:51-kor sikerül elstartolnunk, 40 km/h körüli sebességgel hagyjuk ott Törökországot. Innentől egészen a bolgár Kosztenecig a Marica folyó völgyében emelkedünk.
Bolgár területen a vonat erősítést kap, egyetlen BDZ kocsi formájában. Szvilengrad kapikulei bejárat előtt kb. 3 kilométer hosszan hézagnélküli a felépítmény (itt megközelítjük a 80 km/h-t), előtte illesztett. 6:52-kor indulunk tovább - ez már 107 perc késés, a menetrendben kalkulált, 35 perc tartózkodás ellenére. A bolgár határőrizeti és/vagy vasúti szervek határállomási ténykedése mindenképpen szolgált egy pozitívummal: az okozott késéssel a bolgár terület szinte teljes egészét világosban, fotózás lehetőségével láttam.
A nyíltvonal egyvágányú, nem villamosított, illesztéses (25 méteres sinekkel). A Kapikule-Plovdiv-Belovo szakaszt a CO építette 1874-ben, az Ottomán Birodalom területén. A munkák az orosz-török háború után folytatódtak, de immár a független (?) Bulgária vasútvonalaként: a hegyi vonalvezetésű Belovo-Vakarel összeköttetést ugyanaz a Hirsh báró-féle társaság 1888-ban fejezte be. A Marica folyó Szvilengrad-nál 55 méterrel folyik magasabban a tenger szintjénél, a vasút innen Plovdiv (avagy Philippolis) városáig 130 métert emelkedik, Vakarel-nél már 800 méter magasan jár.
7:03-kor állunk meg Ljubimec állomáson, utascsere nincs. Fény bejárati, egyéni fény kijárati jelzős, plovdivi váltókörzeténél fény- és félsorompós útátjáróval (a vonalon állomástávolságú a közlekedés). Első vágánya GEO-s, betonaljas, mellette hosszú oldalrakodó, rajta letaglózó külsejű, hullámlemez borítású raktár. Az állomás átmenő fővágánya a második. A vedlő vakolatú, sárgára festett felvételi épület fák közé bújt, előtte alacsony oldalperon fut ki az első átmenőig. Az 1.-2. közé SK+15 magasságú, keskeny középperont húztak. A 3. és 4. átmenővágány faaljas, GEO illetve közvetlen sínleerősítéssel. A 4. mellett két bakdaru rozsdásodik - a bolgár vasútállomásokon igen jellemzők a darus közúti-vasúti átrakónak épített objektumok, de sok esetben már felhagyták azokat.
A szelvényszámozás csökkenő, Ljubimec állomás 287.5-re esik. Szelvénykőként többnyire földbe ásott betonaljakat használnak, külön az egész kilométerek, külön a "pikettek" jelzésére (előbbieken sárga alapon feketék, utóbbiakon fehér alapon feketék a számok).
Harmanli felvételi épületének tatarozása a befejezéséhez közeledik - kívülről nézve szép munkát végeztek, reméljük tartósat is. Az állomás 1. és 2. vágánya faaljas, GEO-s. Az átmenő fővágány a harmadik; a 4. és 5. tehervonati célokat szolgál. Az 1. mellett alacsony oldalperon, az 1.-2., 2.-3. között alacsony, keskeny középperon fekszik. A végponti váltókörzethez két iparvágány csatlakozik, ugyanitt - ezúttal a felvételi épület oldalán - bakdarus átrakót létesítettek.
269.2-nél alsópályás, rácsos híd a Marica mellékfolyója, a Harmanlijszka főága felett, 269.0-nál (szintén alsópályás, rácsos) ártéri híd. 80 km/h sebességet tartunk, az aránylag kissugarú ívek miatt a vonalból ennél többet legfeljebb ívbedöntős szerkezetű járművekkel lehetne kihozni. A fénysorompós útátjáróknál a sorompó vezérlődobozára sárga alapon felfestik az átjáró pontos helyét (pl. 257+340).
Szimenovgrádot, a vonal többi állomásához hasonlóan, fény bejárati és egyéni fény kijárati jelzőkkel szerelték fel. Végponti végében, az elhanyagolt állapotú felvételi épület oldalán kétállásos, mindkét végéről bejárattal rendelkező, romos szín található. Vágányai az 1. átmenőbe csatlakoznak, amely mellé alacsony oldalperont, az 1.-2. közé alacsony, széles középperont építettek. Az átmenő fővágány a második. A 3.-4. közé egy további, széles szigetperon került, az 5.-8. tehervonati indító-fogadóként készült. Az állomási vágányok faaljasak, GEO-val, kivéve a betonaljas, Megállj! táblát kapott 1. átmenőt, valamint a belőle a kezdőponti véghez közelebb kiágazó, szintén felhagyott rakodó csonkát, mellette oldalrakodóval és düledező raktárral. Az 1. átmenő kezdőponti vége előtt, fű előtte - fű utána jelleggel ácsorog egy napszítta Matisa VM 170S munkagép néhány pótkocsival, DGKu társaságában. Ez a meglehetős lepusztultság sajnos jellemzi a mai bolgár vasutakat, látszik, hogy valaminek hirtelen nagyon vége szakadt, a meglévő eszközök üzemeltetéséhez pedig szűkösek a források.
Utascsere nem volt Szimenovgrádban. A kezdőponti váltókörzettől a kezdőponti bejárati jelzőig, kissugarú ellenívben 25-ös lassújelet tűztek ki. Jobbra, a Marica túlpartján határozottabb dombok jelennek meg, bal felé egészen lapos a völgy oldala.
Nova Nagyezsdán kitérőbe járunk, haladunk, keresztezünk egy Siemens Desiro-val (itt: 10-es sorozat). Az állomás első vágánya használaton kívüli, faaljas, GEO-s, oldalrakodóval rendelkezik. Átmenő fővágánya a második - betonaljas, GEO-s. A negyedik átmenőt tehervonatok használnák - már ha lenne belőlük annyi, amennyire a vasutat méretezték.
Dimitrovgrád előtt, 239.4-nél baloldalt oldalrakodó maradványait rejti a fű - itt valaha állomás volt, a Haszkovo felől érkező vonal deltavágányának csatlakozásánál. Magából a deltavágányból nem látszott semmi, a 239+130-ban lévő, fénysorompós útátjáró lehetett a váltókörzetnél. 239.1-től 15-ös sebességkorlátozás kb. 300 méteren. 235.4-nél megszűnt megállóhely, 235.0-nál balról éles szögben közelít a haszkovói vonal - egyvágányú, betonaljas, GEO-s, illesztéseknél ikerbe rakott faaljakkal, nem villamosított -, Dimitrovgrád végponti váltókörzeténél csatlakozik.
Megjelenik a felsővezeték - 25 kV~ feszültségnemmel -, a Sztara Zagora-Plovdiv vonalról ide tartó leágazás révén. Az állomás végponti váltókörzete után baloldalt többvágányos tároló húzódik, nem villamosított vágányokkal. A szépen felújított személykocsik (egyikük a 29-37 018-as) előtt román eredetű tolatómozdonyt kaphatunk lencsevégre, az 55 164-est. Ennek forgóváza különbözik a MÁV M43, M47 sorozatokétól, primer rugózása vegyes (a csapágytok alatt lemezrugó, a két végéhez kapcsolódó, függőleges rúddal vezetett csavarrugókkal). A tárolót követi a személypályaudvar és a tehervonati indító-fogadó vágánycsoport, utóbbin a tehervonatok között kikandikáló, 06 099-es Sulzer-rel.
Az 1. vágány mellett SK+15 magasságú oldalperont, a 2.-3., 4.-5. vágányok között SK+15-ös, keskeny középperonokat építettek, az 1.-2., 3.-4. vágányok között pedig széles középperont. A 3. az átmenő fővágány Kapikule felől, a 4. a haszkovói vágány folytatása. Az 5.-8. tehervonati indító-fogadó, betonaljakon, GEO sínleerősítéssel.
Tizenöten szállnak le. 6:10 helyett 8:05-kor érkezünk, bár reménykeltő, hogy a vonat bukaresti és szófiai stokkjának különválásához igen bőven mérték az időt: 7:55-kor kellene továbbindulnunk. A Sulzer rövid időre lelép a színről, a tolatómozgásokat tolatómozdony végzi.
A nosztalgiajármű-bemutató nem ér véget a 29-37 018-as kocsival és társával: a 01.23 jelű, gyorsvonati gőzmozdonnyal folytatódik. A rajta lévő tábla szerint 1988-ban állították helyre a V. Markovról elnevezett szófiai fűtőházban, a fűtőház fennállásának századik évfordulója alkalmából. A gép 1935-ös építésű, svájci Winterthur gyártmány, gyári száma 3593.
Tíz perc elteltével kihúzunk a kezdőponti váltókörzeten túlra, a Sztara Zagora-itól bal ívvel távolodó plovdivi vonal mellett. A váltókörzetnél - az E85 (5) jelzésű főutat a vasút felett átsegítő, beton felüljáró alatt - egy kocsival együtt várakozik a 44 113-as villanygép, amely a stokkunk kihúzása után rázár a maradékra, majd nemsokára eltűz Sztara Zagora, Bukarest irányába. Azután Plovdiv felől érdekes tehervonati formáció közeledett: Sulzer, Ludmilla (07 016) előfogattal. Ezt követően tolhatunk vissza, csakhogy a mozdonyszemélyzet egy kis szunyókálásba kezdett, a tolatószemélyzet viszont nem rendelkezik rádióval, csupán síppal és zászlóval. Emberünk elkeseredetten sípolt, integetett és egyre hangosabban anyázott, kiállva egészen a szomszéd vágány mellé - eredmény nélkül. A mozdonyvezetőnek az összes nőrokona többször említésre került, mire megmozdultunk...
A visszatolást több mint húsz perces hatásszünet követi - mialatt a gőzmozdony tömítetlenségein halk sziszegéssel távozó gőzön kívül semmi mozgás az egész állomáson -, végül 8:55-kor (60 perc késéssel) elindulunk a Sulzer-rel az élen.
A váltókörzettől másfél kilométerre csillepálya keresztezi a vasutat, a csillékben érkező nyersanyagot felhasználó üzem jobboldalt található, egy kilométernyire. A vonal a folytatásban is illesztéses, kissugarú ívekkel tűzdelt, ennek megfelelően nem gyorsulunk 80 km/h fölé. A szelvényszámozás folytatólagos. 208.0 magasságától hézagnélküli a felépítmény, viszont hullámos sínkopás kellemetlen zaját halljuk. A közlekedés állomástávolságú, fényjelzőkkel, az útátjárókat a vasút felől fény útátjáró-fedezőjelzők (mint pl. a szlovák másodrendű fővonalakon) biztosítják. Az állomási bejárati jelzők itt azt a stílust követik, amely még egyenesen az alakjelzőktől ered: a kijárati jelzőre előjelzést adó fényeket külön helyezték el.
A négy átmenővágányos Prvomaj állomáson 9:24-kor haladunk. Átmenő fővágánya a harmadik, állomási vágányai faaljasak, GEO sínleerősítéssel. Felvételi épülete frissen felújított, színe passzol a bolgár járművek színvilágához, de ezt leszámítva kicsit vadító... Felfedezhetjük, hogy a bolgár állomásokon a feliratok - néhány kivételtől eltekintve - latin betűkkel is szerepelnek, mégpedig úgy, hogy az állomás nevén túlmenően, sokszor a "forgalmi iroda", "állomásfőnök" a bolgár mellett egy-egy közérthető, latin betűs szóval is ki lett írva. Az 1. vágányból a végponti váltókörzetnél rakodó csonka ágazik ki, amely az 1. átmenővel együtt megemelt szintű, portáldarus rakodóterületet fog közre.
Prvomaj után a nyíltvonal illesztéses, betonaljas, GEO-s. Pörgetett vasbeton felsővezeték tartóoszlopokat állítottak fel, villamosítási munkák részeként - ám mindezt láthatóan nem mostanában. Inkább úgy fest, egyelőre nincs pénz a folytatáshoz, meg talán a forgalom sem indokolja. Kissugarú ellenív miatt 60-as sebességkorlátozás érvényes a kezdőponti bejárat felett. A lassúmenet vége táblát jóval az ellenív mögött, a félig szétrombolt épületű Vinica megállóhely végponti peronvégénél találjuk. 80 km/h-val folytatjuk a menetet, az oszlopok Popovica állomás végponti váltókörzeténél érnek véget - a három átmenővágányos, fényjelzős állomás valószínűleg megállóként funkcionál mostanság.
179.7-nél egyetlen árva felsővezeték tartóoszlopot állítottak fel, talán "ebben az állomásközben is folyamatban van a munka" jelleggel. Baloldalt silós telep kétvágányos tárolóval, használaton kívüli iparvágány köti össze Csesznegirovo állomás végponti váltókörzetével. Átmenő fővágánya a harmadik, az 1., 2. faaljas, nem használják. Érdekessége, hogy felvételi épülete előtt is folytatódik a terméskőből rakott oldalrakodó, ezért az 1. átmenőhöz onnan lépcső visz le. Az épületet lakják, de valószínűleg az iparvágány felhagyása óta a vasúti alkalmazása megszűnt.
Szadovo állomáson szintén haladunk, Desiro-val keresztezünk. Első átmenővágánya betonaljas, GEO-s, a második az átmenő fővágány, a harmadik faaljas, GEO-s. Miközben a képsorozatot lövöm, látom, amint az idősebb forgalmi szolgálattevő rosszallóan integet nekem a mutatóujjával. Visszaintegetek, cseppet sem rosszallóan...
Szadovo kezdőponti váltókörzet után ismét állnak a felsővezeték tartóoszlopok. Katunica állomáson is haladunk: átmenő fővágánya a harmadik, az 1. és 2. faaljas, GEO-s. 4. vágánya keresztező-megelőző, tehervonatok számára. Kezdőponti váltókörzeténél fénysorompós útátjáró, közvetlenül utána alsópályás, rácsos acélhíd a Csepelarszka folyócska felett. Megint hullámos sínkopás érzékelhető. A felsővezeték tartóoszlopokat a következő állomásközben is felállították. Baloldalt 10 kilométernyire, Aszenovgradtól délre magasabb hegyek jelentek meg. 166.0-tól az oszlopokon fent vannak a tartószerkezetek, 155.5-től pedig megjelenik a tartóvezeték.
Az Aszenovgrad-tól, balról érkező, egyvágányú, villamosított (zsák)vonal Krumovo állomás végponti váltókörzeténél csatlakozik a vonalunkhoz, amelynek az állomási hosszlánc végétől Dimitrovgrad felé egy feszítési szakasz hosszon készre szerelt a felsővezetéke.
Krumovo-n (163.5) megállunk, utascsere nincs. Átmenő fővágánya Dimitrovgrad felől a negyedik, a harmadik pedig az aszenovgrádi vonalban folytatódik. SK+15-ös oldalperon épült az 1. mellé, keskeny középperonok az 1.-2., 2.-3. közé. A 4. és 5. között, formabontó jelleggel, széles középperon húzódik. A 6. átmenő felvételi épülettel szemközti oldala mellett hosszú oldalrakodót látunk, itt fémhulladék telep létesült, két mobil daruval, vasúti kiszolgálással. A két utolsó vágány nincs villamosítva, nyilván a daruk szabad mozgásának biztosítása céljából.
A folytatásban betonaljas, GEO-s, 49-es sínrendszerű, kétvágányú, villamosított a vonal. A zúzottkő - Szerbiához hasonlóan - itt is világos színű, valószínűleg mészkő. Dimitrovgrád-Plovdiv között több szakaszon ágyazatpótlás volt megfigyelhető ezzel az anyaggal. 159.5-nél jobbról csatlakozik a kétvágányú, villamosított, Sztara Zagora-i vonal, amely az ugyancsak villamosított, Dimitrovgrád-Sztara Zagora összeköttetéshez Mihajlovo állomásnál csatlakozik. 159.1-nél balra ágazik az egyvágányú, nem villamosított megkerülő. Ez utóbbi a város déli pereme mentén halad félkörívben, majd a nagyállomás felett egyesül a szófiai vonallal - vagyis részben ipartelepi vontatóvágányként, részben tehermentesítőként épülhetett, de manapság a szerepét elfújta a vasutat sújtó recesszió.
A déli tehermentesítő vágány kiágazása után már Plovdiv állomás következik. Területének végponti végén személykocsi tároló és javító bázis létesült - két tetemes méretű színnel és tároló vágánycsoporttal -, itt például halberstadti kocsikat is viszontláthatunk, amelyeket a Német Vasutak kínált igen olcsón, többek között a MÁV Személyszállítás részére. Jobboldalt, a személykocsis telephez képest rézsút feljebb teherpályaudvar, majd portáldarus átrakó telep és tehervonati indító-fogadó (jelenleg részben tároló szerepkörű) vágánycsoport helyezkedik el. Ezek kezdőponti vége után jön a személypályaudvar, területén 25 km/h sebességkorlátozással. 10:05-kor érkezünk, vagyis tartjuk a 60 perces késést.
A személypályaudvaron az első vágány mellett SK+55 magasságú oldalperon húzódik, a második peron nélküli (körüljáró, áthaladó vonatmozgások számára). A 3.-4. és az 5.-6. között perontetős, széles, magas (SK+110) középperon, végül a szélső, 11. átmenő mellett ismét oldalperon (SK+55). A második középperon fölül a tető szinte teljes egészében hiányzik, csupán a gyalogosaluljáró lépcsője felett van meg, de az is igen tépázott állapotú. Az 1. átmenőhöz tartozó peron feletti tető egyáltalán nem illik az épülethez - legfeljebb a középperonokhoz. A felvételi épület szófiai oldalában ér véget négy csonkavágány az innen induló, ide érkező vonatok számára - egy ötödik csonka tároló célokat szolgál. A vágányok illesztésesek, betonaljasak, GEO-sak - az ikerillesztéseket itt is faaljakon hozták létre. A középperonok SK+110-es magassága a Plovdiv-Szófia között közlekedő elővárosi villamos motorvonatok miatt szükséges: így lépcsőzés nélkül lehetséges a ki- és beszállás. A 32-es sorozat rigai gyártmány, hasonló a Szerbiában is működő, négyrészes motorvonathoz, de még a korábbi, ER2/ER9 alatt lévő forgóvázakkal, valamint keskenyebb, egyszárnyú tolóajtókkal. A jármű üzemét az SK+110-es peron úgy képes hatékonyan támogatni, ha az összes állomáson és megállóhelyen kiépítik: akkor ugyanis a padlópótlékok lecsaphatók. Ez bizony sem itt, sem Szerbiában nem teljesül - pontosan emiatt szorult volna a motorvonat európai változata alaposabb áttervezésre. Mindez nem történt meg, és hogy miért, az most már az üzem szempontjából lényegtelen: azzal kell főzni, ami van.
Az 1. vágányon ácsorgó, plovdivi állomásítású, 61 013 pályaszámú villamos tolatómozdony Skoda gyártmány (51Em), járműszerkezetileg hasonló a Szlovákiában megfigyelhető 210-eshez. (Valójában a 209-eseknek felel meg, 1994-es beszerzésű.)
Sulzer-ünk teljesítette feladatát, lejár és elgurul az állomás szófiai végénél, a felvételi épülettel szemközti oldalon települő fűtőházhoz. Miután innen már Szófiáig végig drót alatt megyünk, kapunk egy 44-es sorozatú Skodát.
A fűtőházban felvonul a BDZ színe-java: 44-esek, a román 060EA itteni megfelelője: a 46-os sorozat (szokatlan szinekben), Ludmilla (07), Sulzer (06), az "ER22v-klón" (32).
10:18-kor indulunk tovább, tehát három percet sikerült faragni a késésből. A szelvényszámozás folytatólagos, 152.5-nél csatlakozik a déli ipartelepi összekötő és tehermentesítő, itt már annyira szerepmentesen, hogy a váltókörzetet is elbontották. Kétvágányú, villamosított, hézagnélküli, betonaljas, GEO-s a nyíltvonal, a közlekedés térközös.
1995-ös TINA forrás szerint a Szvilengrád-Plovdiv vonalszakasz átlagos napi forgalma 33-48 vonat per nap, a Plovdiv-Szófia szakaszé 107 vonat per nap. Ez az adat önmagában legfeljebb a biztosítóberendezések méretezéséhez ad némi támpontot, de a menetrendet böngészve világos, hogy a bő kétszeres különbség jelentős hányadát személyszállító vonatok adják - azaz a közvetlen bevételt hozó tehervonatokból itt sincs túl sok. Összehasonlításul, a napi vonatmennyiség 2000-ben a Belgrád-Nis vonalra 61, a Nis-Kalotina vonalra csupán 26 vonat. Szófia és Kalotina között 55 vonatról szól az 1995-ös forrás, de mivel ami Kalotináig bejön, az tovább is megy, láthatjuk, hogy öt év alatt Nis-Szófia között a felére esett vissza a vasút szerepvállalása. A 2005-ös TCDD statisztika a bolgár-török határátmenetben 2,9 millió elegytonnát említ (a Pehlivanköy-i 2,7-hez képest ki tudja, hogy jött ki...), ami átlagosan napi 8000 tonna, beleértve az üres tehervonatokat is. Hétvégi üzemszünettel 11600 tonna. Láthatóan a szvilengrádi, napi 33-48 vonat 10 év alatt tovább morzsolódott.
100 km/h-t tartunk 149.0-ig, majd 80-ra lassítunk, a következő állomás kezdőponti váltókörzetéig. 10:33-kor haladunk Sztambolijszki állomáson. A felvételi épülettel szemközti oldalon (jobbra) a végponti váltókörzeténél szétrombolt gyártelep, kezdőponti váltókörzeténél pedig többé-kevésbé működő, ahova iparvágány is vezet. A telep saját tolatómozdonnyal rendelkezik (háromtengelyes, rudazatos hajtású). Az állomás szófiai végén túl még egy meglehetősen nagy fatelep is megtalálható.
A Marica folyó határozott zsugorodásnak indul, kétoldalt lassacskán közelednek a hegyek - mindez jelzi, hogy nemsokára részünk lesz a hegyi pálya szépségeiben. 127.4 és 123.5 között 60-as sebességkorlátozás. A 123-as kilométer magasságában baloldalt párszáz méternyire magas kéménnyel és hűtőtoronnyal rendelkező telep fekszik; az épületek, szerkezetek egy része romos. (Lassacskán olyan érzése támad az embernek, hogy nem is az ex-Jugoszláviában dúlt háború, hanem itt...) Hullámos sínkopás figyelhető meg, ugyanakkor ágyazatpótlás is.
Pazardzsik állomás második és harmadik vágánya a két átmenő fővágány - a pároson épp egy tehervonat jön, 44-es villagygéppel. Az 1. vágányt nem használják, magas oldal- és szigetperonon kívül oldalrakodó is van mellette, a kezdőponti váltókörzeten túl pedig villamosított kihúzó csonkaként folytatódott egykor - drót már nincs felette. Az 1.-2. közé magas széles szigetperont építettek, a felvételi épületet helyettesítő betontömeg pedig a kocka-szocreál szép példája. A felvételi épülettel szemközt, a tehervonatok szolgálatában áll a 4. és 5. vágány, de ezeket csak a kezdőpont felől kötötték be - a negyedik a végponti váltókörzet magasságában villanytelep felé fordul, illetve kiszolgálja a baloldalt lévő telepet, az ötödik pedig, vágánykapcsolatot követően, kétállásos színhez tart, ahol valószínűleg munkagépeket tárolnak.
Pazardzsik kezdőponti váltókörzettől a páros vágány megyünkeurópába-stílusban átépített: betonaljak (1996-1997-es gyártásúak), UIC 60 sínrendszer, Skl-14 sínleerősítés. A páratlan vágányban ágyazatot pótoltak, itt viszont kissugarú bal ívben, 116.7-től 116.1-ig (Mokriscse megálló végponti peronvégéig) 25-ös lassújel van érvényben, majd újból 100 km/h-ra gyorsít a mozdony. 111.5-nél megszűnt állomáson (Zvanicsevo) haladunk: váltókörzeteit likvidálták, de a peronok és az állomási vágányok még megvannak. Az Skl-14-eses szakasz az ex végponti váltókörzetéig tartott, ezután GEO-k jönnek betonaljakon. 107.5-nél Kovacsevo megállóhelyen haladunk, ez oldalperonos, a páros vágánynál elhanyagolt, de érdekes kis épülettel.
A páros vágány Kovacsevo után illesztett, a korábban már látott módon: illesztés iker faaljon, egyébként betonaljak. A mi vágányunk továbbra is hézagnélküli. A 104-es kilométer magasságától, Szeptemvri állomás végponti bejárat előtt baloldalt portáldarus átrakó, valamint teher tároló található. (Itt működő kisvasútnak is kell lennie - 760 mm-es vonal délnyugat felé, Dobriniste állomásig -, de sajnos járműveket nem láttam.) Gyorsfékkel megállunk a bejárati jelző mögött - ezt Szófiáig még eljátsszuk párszor, valószínűleg az éberségi vág le, a vezér nyilván nagyon örül. Baloldalt most már közel emelkednek a nagy hegyek, jobboldalt még valamivel nyitottabb a táj.
Szeptemvri állomáson haladunk, első vágánya faaljas, GEO-s, a második és a harmadik a két átmenő fővágány. Az 1. mellett SK+35-ös oldalperon (már a sokadik állomás, ahol a perontető irgalmatlanul elrondítja a felvételi épületet), az 1.-2. és a 2.-3. között SK+35-ös középperon található. Az átmenő fővágányoktól balra hatvágányos teher indító-fogadó vágánycsoport, ennek bal oldalán második portáldarus átrakó húzódik. A kezdőponti váltókörzethez közelebb, baloldalt kocsijavító üzem működik, feljebb mindenféle építési anyag- és fémhulladék mögött még gáztároló tartályokat is észreveszünk.
A végponti váltókörzet után a felépítmény mindkét vágányban hézagnélküli, GEO-s, betonaljas. Nemrég ágyazatpótlás történt.
Belovo állomáson szintén haladunk, jobb oldalán portáldarus telep. 95.0-tól mindkét vágány illesztésesre vált, az iker faaljas megoldással, elindul az ívgyártás, az ívsugarak határozottan lecsökkennek, az első ívkombináció 60-as. A Marica egyik mellékvize felett felsőpályás, acélszerkezetű, 40-es lassújeles hídon haladunk át - most nincs benne sok víz, de a medre aránylag széles, tipikus hegyi folyócska-jellegű.
Újabb típusú szelvénykövet jelennek meg: a pikettekben egy, a kilométereket jelző kövekben három számjegynek van hely, a hétszegmenses kijelző mintájára. A szám körüli területet fehérre festik, a megfelelő számjegyet alkotó vonalakat feketével húzzák ki. Ez egészen addig prímán leolvasható, amíg a fekete festék kopni nem kezd - és a gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire igen hamar lejön.
89.0-tól 85-ös, 87.2-től 65-ös lassújel következik. A Marica most már önmaga is csak egy hegyi folyócska, az emelkedő pedig szemmel látható. A 87-es kilométertől a vágányok Skl-14 sínleerősítésűek a hozzájuk való betonaljakon, ám továbbra is illesztésesek, méghozzá a tradícionális faaljas ikerillesztéssel. Érdekes...
85.0-nál bal ívben megszűnt állomás, a kétszintes felvételi épület pusztul, de még egyben van. A völgyben most - felfelé nézve - a bal szélen halad az E80-as (8-as) főút, tőle jobbra a vasút, szorosan mellette pedig a folyó. Feljebb az országút kerül középre. A balról érkező mellékfolyások alsópályás acél-, illetve felsőpályás, ágyazatátvezetéses betonhidakat eredményeznek.
83.8-82.0 között az ágyazatra zúzalék réteget terítettek, teljesen betakarva az aljakat. 83.0-tól 80.0-ig faaljasak a vágányok - vélhetően az átépítés megkezdése előtti időkben a hegyi szakasz végig ilyen volt. 80.0-nál az ívben betonaljakkal, Skl-14-essel, de szintén illesztéses kivitelben, felépítményt cseréltek. 50-60 km/h sebességgel jutunk előre, egyik kissugarú ívet vesszük a másik után.
Kosztenec végponti váltókörzetéhez balról, portáldarus telepről érkezik egy vágány - az utóbbi időben nemigen használják. Első átmenője betonaljas, a második és harmadik a két átmenő fővágány (faaljas, GEO sínleerősítésű), ezenkívül még két átmenő található a jobb oldalon. A rakodóvágányhoz (1.) a kezdőponti váltókörzetbe bekötve, két rakodó csonka csatlakozik, rakodóterülettel. A másodikon néhány magasoldalfalú kocsi áll, pár méterrel arrébb 45-ös sorozatú villanygép. A váltókörzetnél rudazatos hajtású, 52-es sorozatú tolatómozdony pihen, valószínűleg a másodikon álló vonat elejéből vett ki kocsikat, a maradékra pedig majd rázár a 45-ös. Az átmenő fővágány tolatómozgások céljaira való, bátor felhasználása bizony nem vall nagy forgalomra...
11:48-kor haladunk Kosztenec-en. A kezdőponti váltókörzetnél felsőpályás acélhíd (GEO-s hídfákkal), majd a nyíltvonal betonaljas, GEO-s, a szokásos, faaljas ikerillesztésekkel.
Kosztenec-nél otthagytuk a Maricát: Ihtiman település eléréséhez egy oldalvölgyet használunk, amelyet nyilván még az első útépítők néztek ki maguknak. Az országútnak továbbra is a bal oldalán emelkedünk. 71.3-tól az ív faaljas, majd folytatódik a betonaljas, GEO-s, faaljas ikerillesztéses megoldás. A völgy alján a folyamatos magasságnyerés nem megoldható, ezért az oldalában mintegy tizenöt méterrel emelkedünk feljebb. 67.6-67.1 között, valamint 66.8-tól faaljas a felépítmény.
Két helyen új bélésfalat építenek. Nyemirovo-nál (65.5) megtörik az emelkedő, maga az állomás pedig éppen karcsúsítás alatt áll: az érdekes kialakítású felvételi épület előtt húzódó első átmenőt, amelyből az épület kezdőponti oldala mögött rakodó csonka ágazik, részlegesen már elbontották. Ugyanakkor a váltókörzetek között felépítményt cseréltek (betonaljak, Skl-14). A kezdőponti váltókörzettől kedvezőbbé válik a vonalvezetés, elindulunk lefelé, a nyíltvonal hézagnélküli, GEO-s, betonaljasra vált. Egyelőre 70 km/h fölé nem gyorsulunk, szakaszos sebességszabályozó fékezéseket alkalmaz a vezér. A völgy kinyílik, a kétoldalt távolabb húzódó hegylánc között fennsík-szerű sáv terül el, hasonlóan ahhoz, mint amit Szerbiában, a Nisava felső folyása mentén láttunk. A lejtő után enyhe emelkedő jön, ahogy megközelítjük a Marica északi mellékfolyójának, a Topolnicának egy ágát.
Ihtiman állomás átmenő fővágányai a második és a harmadik. A felvételi épület a kosztenec-ihez hasonlóan, neobarakk stílusú. Első átmenőjét szökőévenként használják, végponti váltókörzetéből két rakodó csonka ágazik, közöttük rakodóterület. A 4. és 5. átmenő tehervonati indító-fogadó szerepű volt, ma tárolt kocsik várják rajtuk a szétesést. A kezdőponti váltókörzettől, a felvételi épülettel szemközti oldalon (balra) használaton kívüli, faaljas ikerillesztésekkel rendelkező, betonaljas iparvágány halad a vonallal párhuzamosan. Itt működő ipartelepek (Elektrodi, Lukoil) következnek egymásután. 51.0 magasságában, baloldalt két gyártelep és egy villanytelep helyezkedik el, nem messze a vasúttól - oda fordul az iparvágány. A gyártelepek pusztulnak.
Egy darabig régebbi kilométer- és pikett-jelzéseket látunk - ezeken a festék tartósabbnak tűnik, mint a hétszegmenseseken, de a festőbrigád vagy húsz éve nem járt a közelben, így a végeredmény nem jobb az eddigieknél. A kisméretű, egyszintes felvételi épülettel rendelkező Verniszko-n szintén haladunk. A harmadik és negyedik a két átmenő fővágánya, a másik oldalon még található egy ötödik is (Megállj! táblával ellátva, rohadó teherkocsikkal). Átépített felépítményű, Skl-14-es sínleerősítésű szakasz jön. Emelkedünk, hol 13, hol 6 ezrelékkel, 80 km/h körüli tempót tartva. 44.0-42.0 között ívkombinációban 40-es lassújel, közben az emelkedő egészen eldurvul: 24, 25 ezrelékes értékeket olvasok le. 40.5-nél még mindig 18 ezrelékkel tartunk felfelé, a környéken a mi szintünknél lényegesen magasabb hegyek már nem láthatók.
Vakarel állomás felvételi épülete tetszetős lenne, ha vakolata nem indult volna hámlásnak. A 3. és 4. a két átmenő fővágánya. Az 1. átmenő (faaljas) oldalrakodóval rendelkezik, ám abból ítélve, hogy egy kupac zúzottkövet szórtak rá az oldalrakodónál, legfeljebb csonkavágányként használhatják. A 2. és az 5.-8. átmenővágányok betonaljasak, GEO sínleerősítéssel. A végponti váltókörzetben megfutamodásgátló csonka létesült a teher-vágányok felől. Kezdőponti váltókörzetéből balra egyvágányú, nem villamosított zsákvonal ágazik, amelyen csak teherforgalom bonyolódik: ez Krusovica településen át felmegy a hegyekbe. Szintén a kezdőponti váltókörzeténél portáldarus telep található. A váltókörzetekre 40-es lassújeleket tűztek ki.
A nyíltvonal betonaljas, GEO-s, faaljas ikerillesztésekkel, frissen pótolt ágyazattal. Verniszko-Vakarel között a szelvényköveket lecserélték a hétszegmensesekre, itt viszont megint a régebbieket látjuk. Elindulunk lefelé, a lejtő most már Szófiáig elvezet. 36.8-tól 40 km/h sebességkorlátozást írtak elő az ívkombinációra - egy hasadék jobb oldalán, annak peremén ereszkedünk, a páros vágányt szakaszosan támfal tartja a szakadék szélén. 36.0-nál is folytatódik az ívkombináció, viszont itt meglehetősen vízzsákos a pálya. (Komolyabb mértékű elsárosodást egyébként sem szerb, sem bolgár, sem török területen nem láttam.) A kissugarú ívek, ívkombinációk helyén, 200-600 méter hosszú szakaszokon faaljasak a vágányok, ezeket leszámítva betonaljakat fektettek, illesztések alatt ikerbe rakott faaljakkal. 33.5-től átépített a páros vágány (de továbbra is illesztett), a 40-es lassújel mindkét vágányban végetér. Gyorsulni nincs hova, mert 32.6-tól megint 40-es az alkalmazható sebesség.
Pobit Kamk előtt vonalkifejtés-szerűen, jobb ívvel kb. 150 fokot fordultunk, a lejtő egyelőre végetér. Az állomás első átmenővágánya betonaljas, GEO-s, a végponti váltóközetnél két rakodó csonkát kötöttek be. A második és a harmadik a két átmenő fővágány (a páros cserélt ágyazatú, de nem átépített). A 4. átmenővágány faaljas, GEO-s. Még a kezdőponti váltókörzet előtt újból ereszkedni kezd a pálya, 60 km/h alkalmazható, a páros vágány a váltókörzettől átépített.
Elin Pelin állomás régi felvételi épülete mögött börtönnek is beillő gyárépület magasodik. Egykori rakodóvágányának végponthoz közelebb eső részét felhagyták, az oldalrakodót és a raktárat eladták, most építőanyagokat tárolnak ott. A kezdőponthoz közelebb új felvételi épületet emeltek (természetesen beton-beobarakkot), amelyhez képest még a börtön-gyár is egy felüdülés. A rakodóvágányból lett csonkán 44-es villanygép múlatja az időt. Ez a csonkavágány magas oldalperonnal rendelkezik, ami elővárosi betétjáratok végállomásoztatásához kiváló, csakhogy van egy kis hiba: Elin Pelin település öt kilométerrel északabbra fekszik, itt csak a börtön-gyár miatt lehet némi élet, műszakváltásonként maximum két-két busznyi ember erejéig. Az 1.-2. között magasított középperon, a 2.-3. (a két átmenő fővágány) között széles szigetperon épült. A térvilágítás fotózás szempontjából szörnyű, de amúgy hangulatos lehetne, ha nem keltene olyan benyomást, mint amit valamikor megcsináltak, aztán belátták, hogy felesleges volt. Jobboldalt még négy tehervonati indító-fogadó vágánya van, valamint portáldarus átrakója. A kezdőponti váltókörzet után jobbra háromvágányos, nem villamosított teher tárolót építettek, itt teherkocsik enyésznek szép lassan. Megfigyelhető, hogy Szófiához közeledve az állomásokon egyre több a hosszú ideje tárolt, egyre reménytelenebb állapotú teherkocsi. Több esetben a csapágytokokat vagy a primer rugózást leszerelték - hogy ez alkatrész-kannibalizáció, vagy egyszerű lopás, megér valamikor egy utánajárást...
Elin Pelin-től mindkét vágány hézagnélküli, GEO-s, betonaljas; 80 km/h-t tartunk az állomás végponti bejárati jelzője óta. A háromvágányos tároló kezdőponti váltókörzete után használaton kívüli vágány halad a vonallal párhuzamosan, ez betonaljas, a szokásos illesztési megoldással. Verila megállónál gyártelephez fordul el. A telep legmagasabb betonkolosszusán Ceramix Verila felirat szerepel - az egész itt sem más, mint gigantikus romhalmaz, amelynek egy-egy részlegében azért még van némi termelés. A megálló épülete egészen komoly, kétszintes - méretével igazodva a gyár egykori nagyságához, lepusztult állapotával igazodva a gyár jelenéhez - kezdőponti peronvégét fénysorompós útátjáró zárja le (18+695), fedezőjelzőkkel a vasút felől.
A fennsíkhoz hasonló sáv ismét kiszélesedett, baloldalt kettő, jobboldalt tíz-tizenöt kilométerrel arrébb húzódnak a hegyek.
Jobbról - Buhovo felől - egyvágányú, villamosított vonal közelít, Kazicsene állomás végponti váltókörzetéhez csatlakozik. Portáldarus telep, rohadó teherkocsik - mindez már ismerős megannyi bolgár állomást végignézve. Első átmenője rakodó, oldalrakodóval, a második a buhovo-i vonalban folytatódik, a harmadik és negyedik a két átmenő fővágány. Az 5., 6. átmenő faaljas, GEO-s, ezek bal oldalán még egy portáldarus telep fekszik, három Megállj! táblás vágánnyal, amelyek mellett vissznyereményezett betonaljakat tárolnak. A kezdőponti váltókörzetnél baloldalt vasúti épület düledezik, mögötte körülbelül ugyanezt teszi egy népi demokrácia-kori, beton gyárépület. A váltókörzettől - amely mögött fény- és motoros sorompós útátjáró létesült - 300 méter hosszan 15 km/h ideiglenes lassújel pályaépítés miatt. Ezután nyolcvannal mehetünk, az Iszkar előtti, 70-es sebességkorlátozásig.
Iszkar végponti váltókörzeténél 52-es sorozatú, négytengelyes, rudazatos hajtású mozdony kandikál ki. Ex-NDK gyártmány a LEW Hennigsdorf-tól, beszerzését 1964-ben kezdte a Bolgár Vasút. Jobb oldalsó fényszóróján kék színű előtétüveg adja a "tolatóállás" jelzést. Iszkar állomás harmadik és negyedik vágánya a két átmenő fővágány, az első mellett oldalrakodó, raktár fekszik. Tehervonati célokra az 5.-9. sínpárok épültek. A kezdőponti váltókörzettől három vágányos a vonal, jobbra felhagyott iparvágány ágazik, bemegy egy telepre, majd párszáz méteren párhuzamosan halad. A harmadik vágány 600 méterrel a váltókörzet után eltávolodik, majd jobbról érkező vágánnyal egyesülve, rendezőpályaudvar fejlődik belőlük. A tekintélyes méretű fogadó vágánycsoporton, valamint az irányvágányokon, ameddig a szem ellát, romos teherkocsik sorakoznak százszámra. A mai teherforgalmi igényeket néhány vágány kielégíti. Hűtőkocsis, majd mozdonyüzemeltető telephely betonépületei szegélyezik a teherkocsitemetőt.
A balról csatlakozók után a vonal négyvágányosként megy tovább, de csak három vágányon bonyolítanak forgalmat, a negyedik részlegesen elbontott (vagy széthordott?). Podujane állomás (2.2) zöld felvételi épülete mellett oldalperont létesítettek, jobbra két perontetős szigetperont hoztak létre, erős hivatásforgalomra méretezve. A visszaesés jeleit talán nem kell kommentálni... Az oszlopra firkált horogkeresztről és kék zóna feliratról jut eszünkbe, hogy ilyen alapon a szomszéd peron a zöld zóna, ahol a növényzet nem késlekedik a terület visszahódításával. Podujane után a rendezőről vágányok csatlakoznak vissza, így már hét vágány tart párhuzamosan Szófia nagyállomásához. Baloldalt portáldarus átrakó (1.7), előtte jobboldalt silós telep, ahová vágányok tartanak. A Vladszkaja Reka felett felsőpályás hídon jutunk át, a kőpárkányon lévő felirat még lenini munkára bíztat. (Ha valakinek kedve van hozzá, hát szabadidejében lenini munkával igazán elbontogathatná a feleslegessé vált gyárakat, szerte az országban...)
Szófia személypályaudvarának plovdivi váltókörzetéről félkész betonszerkezetre látunk rá - ez nem az egyszer már elkészült és azóta romos, hanem a soha fel nem épülő kategóriáját képviseli az épületeknek. 13:16-kor érkezünk, 86 perc késéssel. Plovdiv-Szófia között nem álltunk meg, egyrészt a mérsékelt vasúti személyforgalomnak, másrészt a sűrűbb helyi vonatközkekedésnek köszönhetően.
Az állomás utasforgalmi berendezéseit természetesen neobarakk stílusban adták elő: széles, szögletes épület, mellette perontetős, magas oldalperon, tőle kifelé négy perontetős, széles, magas középperon. A második középperon keleti végéhez csonkavágányt vezettek - elővárosi vonatok számára -, a vágány ütközőbakja után a peron kiszélesedik, így ki tudja szolgálni a csonka mellett végigvitt átmenőt is. Az utolsó középperon mögött, valamint az oldalperon és az első középperon között körüljáró illetve áthaladó vonatok számára peron nélküli vágányt fektettek. A felvételi épület nyugati (Szerbia felőli) oldalán ér véget két csonka, helyből induló vonatok számára. Itt egy gőzmozdonyt állítottak ki. A perontetők fém csíkokból készült álmennyezet-burkolata helyenként már elengedett, és a tetőszigeteléssel is gondok lehetnek. A peronok között gyalogos aluljárót létesítettek, amelyehez mozgólépcsők is tartoznak, ám nem működnek. Működésképtelenségük oka nyilvánvaló: ez a típus zárt, fűtött helyiségben alkalmazható - a beépítést végzők valószínűleg úgy gondolták, a perontető megvédi a mozgólépcsőt az esőtől. Ez részben igaz, csakhogy a pára-dér-köd, hó, és nem utolsósorban a perontető szigetelési hiányosságai megtették a magukét. Az állomási vágányok illesztettek, betonaljasak, GEO sínleerősítésekkel, az illesztések alatt a már ismert módon, ikerbe rakott faaljak. A váltókörzeteknél forgócsapos váltókat is találunk, valamint átszelési kitérők szerepében, angolváltók helyett külső csúcssineseket.
A szokásos színtervől eltérő, kék-sárga szinekben pompázik a szomszéd peron mellett álló személyszállító vonat 44 001-es mozdonya. A Skoda gépet a Koncar újította fel.
Rövid szófiai, buszos városnézést követően még kilencven kilométert buszozunk, a Rilai Kolostorhoz. Ez Szófiától délre található, a hegyek között, igen szép helyen. Az úton szakaszosan megfigyelhető volt a Szófiából Dupnicán át Görögországba tartó vasútvonal. Egyvágányú, villamosított - bár a villamos vontatást illetően kétségeim vannak: néhány oszlopközben a megkerülővezetéket levágták, a munkavezeték igen zöld. Dupnica környékén (ahol gyógyszergyárak települnek) a vonal kissugarú ívekkel tűzdelt. Dupnica alatt ágazik ki belőle a Bobovdol-ba tartó zsákvonal, amely szintén egyvágányú, villamosított, a kiágazás után szép, terméskőből épült viadukt segítségével szeli át az 1-es és 62-es országutat, valamint a Struma folyót.
A 292-es számú nemzetközi gyorsvonathoz kapcsolva jutunk el Belgrádig. Az időjárással kapcsolatos időzítés tökéletes, ugyanis az úton egész végig zavartalan napsütésben tevékenykedhettem, a felhőszakadással kísért front csupán az esti vonat indulása előtt másfél órával érte el Szófia körzetét. Így még a perontetők szigeteléséről is képet kaphattam: bizony-bizony csöpögött a víz itt-ott.
292-es számú vonatunk 2 perc késéssel, 22:22-kor mozdul meg, 44-es sorozatú mozdonnyal az élén. Nosztalgia-stokkunk most a vonat elejére került, mögöttünk két szerb fülkés (20-80 561, 20-10 553), egy szerb háló (70-10 620), bolgár háló és kusett (60-80 584, 50-80 732), végül török háló (70-40 004). Többnyire 80-as sebességgel, 22:40-kor érkezünk Kosztinbrod-ra, 22:54-kor Szlivnicára. Dragoman bejáraton két percre megfognak, 23:12-re érünk be (+7), ezután ácsorgás üzemmódra kapcsolunk. 23:58-kor Szerbia felől megjelenik egy tehervonat a 118-as Sulzer-rel, ennek örömére 0:04-kor (+53) végre továbbindulunk.
A szerbiai Dimitrovgrádból közép-európai idő szerint 1:53-kor (+139!) startolunk el, természetesen Kennedy segítségével. Előtte tíz perccel a menetrendszerinti stokkból vagy húsz utast leparancsoltak a vámosok, az emberek az utazótáskáikkal együtt gyalogoltak a koromsötét peronon a vámhivatal felé. Indulásig már nem láttam őket...

Tovább a negyedik rész eseményeire

Vissza a második rész eseményeire

Vissza az utazás főlapjára